Gottes Sohn ist kommen BWV 724 - Track 6


Een van de kortste koraalbewerkingen van Bach. Het koraal met deze titel is een adventslied, en deelt de melodie met de tekst van Gott durch deine Güte, waarvan de tekst toespeelt op de Drieënheid (op deze tekst maakte Bach later een orgelbewerking in het Orgelbüchlein: BWV 600).
De tekst is in deze link te vinden, en is wellicht van de hand van Michael Weisse, door Johann Roh in het Gesangbuch der Böhmischen Bruder (1544) opgenomen:

De melodie van het koraal heeft een laatmiddeleeuwse achtergrond: het Marialied Ave hierarchia ligt eraan ten grondslag. In deze vorm kende Bach het koraal:


Deze bewerking behandelt de melodie als voorimitatie, en opvallend is de verandering van maatsoort: de melodie klinkt nu, dansant, in ¾ maat. Het is mogelijk, dat Bach toch deze bewerking voor de tekst van Gott durch deine Güte maakte, en met deze driedelige maatsoort een toespeling maakte op de Drieëenheid. Overigens is ook in de negen verzen van Gottes Sohn ist kommen een zekere driedeling te vinden.

Als registratie koos ik één enkel register: de zeer presente Bärpfeife 8 van het Rugwerk, een tongwerk met een bijzondere, clavecimbelachtige, boventoonkarakteristiek! Er zijn overigens weinig orgels met zo’n fraai geintoneerd en solistisch kortbekerig tongwerk. De pedaalpartij die in veel uitgaven op een derde balk wordt genoteerd heeft geen zelfstandige functie, behalve in de laatste regel, waar een canon te horen is: op dat punt laat ik in het pedaal de Hobo 8’ van het Bovenwerk horen, zodat de canon duidelijk naar voren treedt.

De link voor de muziek:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Wie schön leuchtet der Morgenstern, BWV 764 (fragment) – Track 31

Wie nach einer Wasserquelle BWV 1119, Track 5

Erbarm' dich mein, o Herre Gott, BWV 721 - Track 44