Christus der ist mein Leben BWV 1112 - Track 4


Veel van de vroegste koralen komen uit de zogenaamde Neumeister-Sammlung, een verzameling koralen die in 1985 werd ontdekt in Amerika. Een belangrijke ontdekking die een uniek inzicht geeft in de eerste scheppingperiodes van Bach: de koralen laten qua vorm en stijl goed zien wie Bachs eerste voorbeelden waren. Behalve de muziek uit zijn eigen familie (oom Bernard Bach met name) was dat ook de (koraal-)kunst van Johann Pachelbel. De broer bij wie Bach na zijn 9de jaar in huis woonde, had zelfs bij Pachelbel gestudeerd!

Christus der ist mein Leben is een van de meest eenvoudige bewerkingen uit de verzameling: naar middenduits voorbeeld volgt op een fugatische opzet de koraalmelodie in de sopraan. De daarop volgende koraalregels volgen op tussenspelen die de betreffende koraalregel voor-imiteren. De prachtige melodie van het gezang is van Melchior Vulpius uit het begin van de 17de eeuw, die ook nu nog in vele gezangboeken voorkomt en geliefd is ('Nu daagt het in het oosten'):



De tekst van dit tweede koraal in de rubriek Leven en Dood spreekt over Christus die het leven geeft, en dat wij door te sterven niets verliezen:


Ik koos voor dit werk een zo eenvoudig mogelijke, maar lichte en ‘troostvolle’ registratie: de Fluit 4’ van het Bovenwerk, die speels tegen de gewelven echoot.

Hierbij de link:






Reacties

Populaire posts van deze blog

Wie schön leuchtet der Morgenstern, BWV 764 (fragment) – Track 31

Wie nach einer Wasserquelle BWV 1119, Track 5

Erbarm' dich mein, o Herre Gott, BWV 721 - Track 44